Šljiva je prava mala riznica vrijednih nutrijenata, pa tako sadrži u 100 g otprilike: 5-8 g vitamina C, 14 mg kalcija, 10 mg magnezija i 220-240 mg kalija! Nikako ne smijemo izostaviti ni prisustvo brojnih antioksidansa, među kojima značajno mjesto zauzimaju fenoli. Neka najnovija istraživanja pokazuju da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica, a ujedno je i znatno jeftinije i pristupačnije voće.
Visokom sadržaju vitamina C pripisuje se i veća apsorpcija željeza kod redovite konzumacije šljiva.
Od ostalih vitamina koje šljiva sadrži treba spomenuti B1, B2, B6, E, te beta-karoten (koji se u organizmu pretvara u vitamin A).
Šljive se konzumiraju kao svježe ili suhe, te u raznim prerađevinama kao što su sokovi i džemovi.
Srce: Šljiva pospješuje bolji rad srca te jača srce i srčani mišić.
• Krv: Šljiva čisti i jača krv, pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma, jača imunološki sustav te pospješuje zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana.
• Krvne žile: Šljiva jača stjenke krvnih žila, pospješuje cirkulaciju krvi i smanjuje previsok krvni tlak, te pomaže protiv hemoroida i ateroskleroze.
• Probava: Šljiva potiče apetit i pospješuje probavu, regulira neurednu probavu i pomaže protiv probavnih smetnji.
• Crijeva: Šljiva (sirova, kuhana, osušena ili prerađena) pospješuje bolji rad i pražnjenje crijeva, te pomaže
• Jetra i žuč: Šljiva pospješuje bolji rad jetra i izlučivanje žuči, te pomaže kod otečene jetre i ciroze jetra.
• Bubrezi i mokraćni mjehur: Šljiva pospješuje bolji rad bubrega te izlučivanje mokraće i vode iz tijela, pospješuje izlučivanje manjih bubrežnih i mokraćnih kamenaca, te pomaže kod upale bubrega i upale mokraćnog mjehura.
• Kosti i zglobovi: Šljiva ublažava bolove u kostima i zglobovima te pomaže kod reume, artritisa, gihta i osteoporoze.
• Duševne tegobe: Šljiva jača živce te pomaže protiv nervoze, stresa, melankolije, nesanice i poteškoća s koncentracijom, pade i pomaže protiv epilepsije.
• Koža: Šljiva kao oblog pomaže protiv alergijskog osipa, krasta