Kopriva

Kopriva je puna željeza i vitamina

Koprivi se moramo pokloniti jer je jako ljekovita biljka koja sadrži velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralne soli, biljne hormone i enzim sekretin te je zato odlična za proljetne i jesenske kure čišćenja. Njome se, zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kisikom i otklanja slabokrvnost. Kopriva blago pospješuje rad gušterače i izlučivanje inzulina pa tako smanjuje šećer u krvi, dobra je kod tegoba respiratornog sustava (smiruje kašalj, blagotvorno djeluje na iskašljavanje, bronhitis i prehladu), potiče cirkulaciju krvi ( poželjna je kod arterioskleroze, tegoba s venama, hemeroidima). Nadalje čisti krv, njezin čaj smiruje upale kože i sluznice ( sluznica želuca, sluznica crijeva, kožne upalne bolesti, infekcije, ekcemi i osipi), pospješuje rad bubrega (to već svi znamo), pomaže kod vrtoglavica i slabosti, izlučuje vodu i mokraću iz tijela, pomaže kod urinarnih infekcija, općenito jako povoljno djeluje na cjelokupni imunitet tijela (bilo da je riječ o virusnim, bakterijskim, gljivičnim ili alergološkim poremećajima). Kopriva općenito popravlja krvnu sliku i tako regenerira organe do kojih dolazi ta „nova”,”svježa” krv, djeluje i na genitalne organe a posebno je poznata njena upotreba kod tegoba s prostatom. Donekle će pomoći i kod pretjeranih krvarenja.

Ne čekajte dugo već u proljeće kada niču tek mladi izbojci kopriva koji su najbogatiji udjelom C vitamina, otiđite u prirodu ubrati prve mlade listove.

Snaga tek izniklog mladog bilja koje je tijekom zime grijala utroba zemlje, moćni je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati imunitet, popraviti opće stanje malaksalosti i utjecati na krvnu sliku, te na vaš ten, sjaj kože i kose.

Čaj od koprive

U proljeće je poželjno, nakon zimskog mirovanja, provesti čišćenje organizma. Najjednostavnije je to učiniti s čajem koji je koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a preporučuje se i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih puteva.

Čaj se sprema od sušenih listova i koristan je za zdravlje cijelog organizma.

Čaj za jačanje imuniteta (kod prehlada, hunjavice, gripe…)
2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti. Ako postoje kakve plućne tegobe dodati u čaj žličicu meda.

Čaj za sjaj kose, jačanje vlasišta i protiv peruti
3-4 žlice suhoga lista preliti litrom i pol vode (možete napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive). Ostaviti čaj da odstoji  oko 15 min, a zatim ga procijediti. Kada je ohlađen ili mlak, lagano ga umasirajte u vlasište i potom dobro isperite.

NUSPOJAVE:
Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.

Biljno gnojivo od koprive: 1 kg svježe ili 300 g suhe biljke preliti s 10 litara kipuće vode, ostaviti par dana kroz koje će pripravak provrijeti. Snažno smrdi, ali je vrlo djelotvorno. Može se u njega dodati i gavez, preslicu i dr biljke. Postoje različite varijante ovog pripravka ali gdje god je koprive od davnina se koristi neka od inačica ovog recepta. U nekim krajevima se odvoji tekući dio od taloga, negdje se samo nadodaje nova kopriva i nova voda ali svagdje se posebna pažnja posvećuje razrjeđivanju. Prejako gnojivo ( makar bilo i biljno) može spaliti biljke. Osnovno razrjeđivanje (za zalijevanje zemlje/po zemlji) je 1 l tekućeg gnojiva razrijeđena s 10 l vode, ako se razrijedi 1 l gnojiva sa 50 l vode time se dobiva gnojivo koje možemo prskati po listovima. Ako uzmemo tekućinu tek pristavljenog pripravka unutar 24 h ( od kada smo potopili svježu /suhu koprivu sa vodom) dobivamo prirodni insekticid. Njime treba više puta u toku dana špricati napadnute biljke.