Trnina

divlja voćka puna zdravlja

Trnina (Prunus spinosa) poznata je još i pod nazivima crni grm, trnjina, trnavka, divlja šljiva, grmulja, kukinja i trn. Raste samoniklo kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima, do visine od pet, rijetko do šest metara. Ima razmjerno malene listove, a mnogobrojni sitni bijeli cvjetovi stoje pojedinačno ili po par njih zajedno i prekrivaju grančice grma prije nego trnina prolista. Cvjeta u travnju i svibnju. Plod trnine je tamno plavkasta, zamagljena, okrugla koštunica promjera 1-1.5 centimetara, iznutra mesnata i zelene boje.

Plodovi počinju dozrijevati u kolovozu, ali znaju ostati na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli (u prosincu) jer su najukusniji kada nakon češćeg promrzavanja uslijed jesenskih mrazova izgube trpak i stežući okus. Takvi plodovi sadrže manje kiseline, a više šećera. U ljekovite svrhe koriste se plodovi i mladi listovi, a najviše cvjetovi. U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C. Za trninu kažu da sadrži pregršt antioksidanasa. Trnina pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Čisti krv i odlično je sredstvo za pražnjenje crijeva i izlučivanje znoja i mokraće. Pomaže i kod gihta.

Plodovi trnine imaju blago laksativno, a pripravci od cvjetova trnine diuretičko djelovanje pa ih možemo naći u sastavu raznih čajeva za mršavljenje i čišćenje krvi te za čajeve kod oboljenja bubrega i mokraćnog mjehura. Od osušenih plodova dobiva se vrlo ukusan čaj. Kompot od jabuka, krušaka ili šljiva biti će ukusniji i ljekovitiji ako mu dodamo žlicu osušenih plodova trnine.