Medvjeđi luk

divlji češnjak, medveđi luk, pasji luk, srijemuž, srijemuš.

Nijedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u pročišćavanju želuca, crijeva i krvi kao što je medvjeđi luk.

Za detoksikaciju organizma ne postoji bolje vrijeme od proljeća, kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini. Znano nam je da je uvjet dobrog zdravlja dobra psihofizička kondicija, a za nju je u proljeće potrebno obilje vitamina i minerala iz prirodne riznice, kako bi se na prirodan način namaknuli prirodni sastojci nužni za rad metabolizma. Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti poslije dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak – luk, po čemu je i dobio naziv ”medvjeđi” luk.

Pomaže: u pročišćavanju cijelog organizma, napose krvi, te štiti krvne žile od stvaranja arteroplakova, radu želuca i probavi, od otvaranja apetita do zatvora, reguliranju krvnog tlaka, u liječenju oboljenja crijeva, jer uništava bakterije i nametnike, u rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, iskašljavanju, kod tegoba s jetrom, kao što su masna, uvećana i tvrda jetra, u liječenju rana, osipa, lišaja kao i raznih nečistoća kože, u liječenju arterioskleroze i to uznapredovale, kao i kod multiple skleroze i ovapnjenja živaca.

Svježi listovi divljeg luka koriste se za salatu, pomiješani s divljim samoniklim ljekovitim biljem kao začin, za posipanje raznih jela i juha, te u namazima.

Od listova dok su mladi i svježi može se iscijediti sok, konzervirati i pohraniti te koristiti cijelu godinu.