Bazga

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja. Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet.

Sirup od bobica bazge jedan je od najučinkovitijih prirodnih pomagača kod viroze i gripe. Bobice bazge bogate su antioksidansima, jačaju imunitet, pune su vitamina (osobito Vitamina C) i minerala. Zrele bobice sadrže mnoge ljekovite tvari: jabučnu, valerijansku i taninsku kiselinu, gorke tvari, eterično ulje, šećer, vosak, gumu, smolu i vitamine A-1, B, B-1, B-2 i C kao i novootkriveni vitamin J. Taj posljednji vitamin ima naročitu moć sprečavanja upale pluća pa ga treba obilno davati onima koji imaju osjetljiva pluća ili boluju od plućne tuberkuloze. U bobicama bazge naročito je sadržan vitamin B-1 (tijamin, aneurin).

Terjak je pripravak od bobica bazge koji sliči na čvrstu marmeladu od bazge, ali se koristi prvenstveno za čaj. Stavlja se 1 žličica smjese u 2 dcl vruće vode i dobije se vrlo ukusan, crni, topli napitak koji se u koristi kod respiratornih infekcija – od prehlade do upale pluća. Može se koristiti kao đem ili nadjev za fine kolačiće.